לא צריך להיות אורטופד מדופלם כדי לדעת שבחלק גדול מהמקרים, חשוב מאוד לבחור מדרסים רק לאחר בחינת התאמה שלהם לכף הרגל. מדרסים בהתאמה אישית מחזיקים במלוא הפוטנציאל לטפל בבעיה שהאדם סובל ממנה, להפחית את הלחצים והעומסים המוטלים על כף הרגל, לשכך כאבים, למנוע פציעות ולשפר את איכות החיים של האדם המשתמש בהם. כל שיפור בטיב המדרשים, וגם בצורת ההתאמה שלהם, עשויה להביא לתוצאות מרשימות אפילו יותר.
הטכנולוגיה, למרבה השמחה, פוגשת פעמים רבות את תחום האורתופדיה. דוגמה מובהקת לכך היא טכנולוגיית סריקה ממוחשבת חדשנית, בה נעסוק בכתבה הנוכחית.
הטכנולוגיה החדשה שמשנה את חוקי המשחק בעולם התאמת המדרסים
יש כמה דרכים לרכוש כיום מדרסים. הראשונה, עליה בוודאי לא ימליצו האורתופדים, היא רכישה של מדרס "מהמדפים", כלומר, מוצר כללי שאינו מותאם לרגל באופן מלא. השיטה המסורתית של התאמה מבוססת על הטבעה של כף הרגל בספוג, במטרה לקבל את התבנית הדרושה. החיסרון העיקרי הוא שההטבעה מבצעת אמנם התאמה של המדרס למאפייני הרגל, אולם התאמה זו אינה מדויקת.
השיטה המדוברת מבוססת על מכשור מתקדם, המבצע את ההתאמה לאחר סריקה ממוחשבת של כף הרגל. העיקרון כאן פשוט להבנה, אבל מורכב מאוד לביצוע מבחינה טכנולוגית. את המטופל מעמידים על גבי משטח זכוכית, כאשר הסריקה מציגה על גבי המסך את האופן שבו נחלקים הלחצים והעומסים החלים על כף הרגל. החידוש העיקרי כאן הוא ההצטיידות בסנסורים ברומטיים, שתוך ביצוע מבחני לחץ סטטיים מציגים ניתוח מלא ומעמיק של כף הרגל. הסריקה נמשכת דקות ספורות, ובסופה מקבלים את תמונת המצב של כף הרגל וחלוקת הלחצים על גביה. בדרך זו ניתנת המלצה על מדרס המתאים באופן מלא למיפוי שנעשה, והוא נבנה על פי מודלים שונים.
לאחר מכן, אנשי המקצוע שמבצעים את הבדיקה מניחים על גבי המשטח כרית עשויה מוויסקו, ועליה את המדרסים. לאחר שהמטופל דורך על המדרס, ניתן להשלים את הכנתו הלכה למעשה. בדרך כלל התהליך כולו נמשך מספר שעות בלבד, כך שאפשר לקבל את התוצר הסופי אפילו באותו היום.
האם יש יתרונות נוספים לטכנולוגיה?
התאמת מדרסים באמצעות סריקה ממוחשבת עשויה להציע יותר מאשר דיוק בהתאמה למבנה כף הרגל והלחצים המופעלים עליה. המדרסים עצמם עשויים משלושה שכבות. העליונה שבהן היא שכבת סיבי נחושת, חומרים שעשויים להקטין משמעותית את הסיכונים להיווצרות חיידקים ופטריות על גבי הרגל. השכבה האמצעית עשויה מפוליאורתן, חומר המסייע בהגדלת הנוחות ובבלימת זעזועים. מטרת השכבה התחתונה היא לספק את התמיכה הנדרשת לכף הרגל.
בדומה לחלק מסוגי המדרסים האחרים, גם במקרה של המדרסים המדוברים רצוי בחלק גדול מהמקרים לעבור להשתמש בהם באופן הדרגתי – ובכך להקל על ההסתגלות של כף הרגל לשינוי המשמעותי שבוודאי חל עליה. ברוב המקרים אפשר להתחיל להתרגל למדרסים לאחר פרק זמן של כשבוע או שבועיים, כשבתרחיש החיובי בתום פרק הזמן הזה כבר עשויים לשכוח שהם קיימים.
מה באשר למחיר המדרסים שהותאמו על ידי סריקה ממוחשבת?
העובדה שמחירי המדרסים הנוצרים בסריקה ממוחשבת צפויים להיות גבוהים בהשוואה לסוגים אחרים של מדרסים לא אמורה להפתיע אתכם: על הטכנולוגיה וההתאמה הרי אנחנו צריכים לשלם, וכמובן שגם על האפשרות לתוצאות משופרות בזכות השימוש במדרסים.
חשוב לציין עם זאת שבחלק מהביטוחים המשלימים של קופות החולים וביטוחי הבריאות הפרטיים קיימת אפשרות לקבלת סבסוד חלקי עבור המדרסים, שעשוי להוזיל את העלות שלהם בעשרות אחוזים. מומלץ לכן לברר בדיוק מהם התנאים המוצעים במסגרת הפוליסות בהן מחזיקים, ולבחור בהתאם לכך לרכוש את המדרסים במכון אורתופדי המקיים הסדר עם קופת החולים או חברת הביטוח.
לקריאה נוספת:
Shoe-Insole Technology for Injury Prevention in Walking
Effect of Shoe Inserts on Kinematics, Center of Pressure, and Leg Joint Moments during Running