באופן נורמלי, מבנה כף הרגל צריך לאפשר מנח נכון, יכולת דריכה תוך חלוקת עומס אידיאלית. על מנת שכף הרגל תוכל להיות גמישה באופן שתתאפשר תנועה מיטבית קיימות בכף הרגל קשתות.
ישנה קשת הממוקמת לאורך כף הרגל ואילו קשת נוספת מצויה לרוחבה, בחלק הקדמי, סמוך לאצבעות. אחד לעשרה אנשים סובל ממצב לא תקין בקשתות. מצב שנקרא פלטפוס ובו הקשת איננה קיימת באופן מחולט או שהיא חלקית בלבד, כלומר קורסת בזמן הדריכה. איך ניתן למנוע את הנזקים הנגרמים כתוצאה מכך? מהם הטיפים לשמירת בריאות הרגל?
בין הדרכים הטובות ביותר ניתן למצוא את המדרסים. מדרסים לפלטפוס נועדו להעניק את התמיכה הנאותה שחסרה עקב מצב של רגל שטוחה. ראוי לציין שמדרסים מתאימים יהיו שונים מאלה שנועדו לאנשים הסובלים מתופעות אחרות כגון עיוות של העקב, דלקת מפרקים חמורה, קשת גבוהה.
מדרסים לפלטפוס ורגל שטוחה
כאשר מאובחן מצב של פלטפוס, יתכנו כמה מצבים. מצב אחד הינו זה שבו רק הקשת הקדמית איננה קיימת, כלומר הקשת הרוחבית. מצב אחר הינו זה שבו הקשת האורכית איננה קיימת ובאזור זה מתקבלת הרגל השטוחה המאפיינת פלטפוס. ישנם מטופלים שסובלים מרגל שטוחה בשני האזורים האנטומיים השונים – הן באזור שבו צריכה להיווצר קשר אורכית והן באזור שבו קיימת הקשת הרוחבית. משום כך, קיימים מיני מינים של מדרסים, כל אחד ואחד מהם נועד להתאים לסוג הפלטפוס ולמבנה כף הרגל.
יש לציין שבקרב חלק מהמטופלים שסובלים מרגל שטוחה מתקיים מצב זה בצורה קלה יותר ויש כאלה שמצבם שונה. במה הדברים אמורים? יש כאלה שרגלם שטוחה בכל שעה ובכל מצב. במקרה זה הרגל הינה שטוחה גם כאשר מעמיסים עליה את משקל הגוף כולו למשל בשעת הליכה ובוודאי שגם בריצה אך גם כאשר יושבים או שוכבים במיטה.
כך, גם בשעה שלא מועמס משקל על הרגל מצב זה לא משתנה. לעומת זאת, יש מצב אחר ובו כאשר הגוף במנוחה, כאשר לא מוטל עומס או משקל כבד על הרגל, הרי קיימת קשת וגמישות הרגל – רגילה. רק כאשר הגוף עומד והמשקל לוחץ – הקשת קורסת מפאת המשקל והפלטפוס גלוי וברור לעין. לאור זאת, התאמת מדרסים לפלטפוס איננה מלאכה פשוטה ויש לבצע זאת באופן מקצועי וכראוי.
מדרסים לפלטפוס לא רק לכאבים
על ידי התאמה של מדרסים לפלטפוס יוצרים מצב שבו חלוקת העומס על כף הרגל נעשית באופן מאוזן יותר. תוך שימוש במדרס ניתן במידה רבה למנוע או לעכב את ההשלכות של רגל שטוחה, השלכות כגון כאבים בכף הרגל, דלקות ושברי הליכה. פלטפוס נחשב לאחד הגורמים שמעודדים דלקות בגיד אכילס וכן פגיעה בסחוס שבברכיים ובמפרקים אחרים שבגפיים התחתונות. ללא התאמה של מדרס איכותי עשויות להתפתח צרות כגון שינויים מבניים בעמוד השדרה וגם דלקות יכולות להופיע ברקמות חיבור שונות.
מדרסים לסובלים מפלטפוס יכולים, אם כן, לסייע למטופלים הסובלים מכאבים, אך לא רק להם. מטופלים עשויים שלא לחוש בקיומה של בעיה, למרות ששינוי מבני או דלקת בהחלט מצויים מעבר לפינה. מדרס יכול להועיל גם לצורות של מניעה, למרות שמרבית המטופלים מגיעים רק לאחר שכבר קיימים כאבים או עיוות ברור וגלוי לעין.
במידה ואובחן פלטפוס, כדאי לעבור אבחון של כף הרגל והיציבה במכון מדרסים לפלטפוס מקצועי. לטובת האבחון בודקים את מבנה כף הרגל, נעזרים בתיאור רפואי אם ישנו כזה, בודקים באיזו דרך האדם דורך על רגליו בעמידה או בתנועה. אפשר לבצע מדידה של כף הרגל ולהתאים מדרס גם בשיטות ממוחשבות וכן באמצעות תבנית של כף הרגל.
אולי יעניין אותך גם: